Sedih Aku Pedih..

Assalamualaikum
Hari ini timbul rasa sedih dan pedih apabila coretan saya yang tak seberapa ini di ciplak oleh orang yang tidak bertanggungjawab demi kepentingan peribadi sendiri.

Lebih pedih lagi apabila pengalaman sendiri telah ditukar menjadi pengalamannya.

Sedih aku pedih

Bukanlah tak bagi nak berkongsi pengalaman saya. Tetapi berbudi bahasala sedikit. Sekurang kurangnya bagilah kredit kepada saya.

Case nya lebih kurang berlaku zaman saya study dulu, puas kami mencari buku, Akhirnya saya ingin membuat salinan photostat kerana tidak berjumpa di pasaran. Tapi pensyarah saya melarang, kerana katanya, ianya tetap mencuri. Mencuri hakcipta, ilmu tidak ada keberkatan..

Apakah perasaan anda jika anda berada di tempat saya?

Carilah keberkatan dalam menimba ilmu dan rezeki .

Sekian

Posted in info, Kerjaya, motivasi diri, pentingnya Takaful | Tagged , , , , | Leave a comment

Jemputan menjadi speaker GET lagi..

Assalamualaikum…

Alhamdulillah tahun ini banyak betul permintaan dari Great Eastern Takaful Berhad untuk menjadi speaker bagi TBOSS. Pada hari Jumaat ini (25 april) saya akan berada di Kuantan, jemputan daripada Branch Great Eastern Kuantan untuk menjadi speaker di sana.

Terbaru In Sh aa Allah jika diberikan keizinan darinya saya akan menjadi speaker pula di Great Eastern HQ jalan Ampang pada 17 Mei ini. Cuma kali ini agak berbeza sedikit kerana bentuk penyampaian berupa forum. Kepada rakan-rakan yang berada di sekitar lembah klang bolehlah datang untuk memeriahkan majlis.

get terbaikSaya rasa sangat bersyukur kerana dipertemukan dengan bidang takaful ini secara umumnya, dan secara khususnya bersama-sama dengan syarikat takaful terbaik iaitu GREAT EASTERN TAKAFUL BERHAD.

Di kesempatan ini saya ingin mempelawa anda untuk bersama-sama saya membina kerjaya dan berjaya di An-Nur The Great Agency.

Untuk keterangan lanjut anda bolehlah menghubungi saya.

Rosazaman Sarifdin
Agency Manager
Great Eastern Takaful
0192699436
images
award
Posted in info, Kerjaya, Talk Kerjaya | Tagged , , | Leave a comment

Kos Perubatan Swasta Meningkat Lebih 200%

Sumber:

NURBAITI HAMDAN

NURBAITI HAMDAN

editor@mstar.com.my

caj

Senarai caj perubatan yang dipamerkan di sebuah klinik di Pandan Jaya di Kuala Lumpur. Foto AZMAN GHANI / THE STAR

PUTRAJAYA: Bayaran perubatan swasta meningkat, tetapi terdapat kekeliruan mengenai peratusan sebenar peningkatan itu.

Walaupun Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr S. Subramaniam berkata, peningkatan dihadkan pada 14.4 %, kurang daripada separuh jumlah yang diminta oleh Persatuan Perubatan Malaysia (MMA), namun jadual perubatan menunjukkan kenaikan lebih 200% daripada had bayaran minimum yang ditetapkan.

Sebagai contoh, yuran perundingan meningkat dari lingkungan RM10-RM35 kepada yang baharu iaitu RM30-RM125.

Subramaniam bagaimanapun berkata, yuran itu merupakan jumlah maksimum yang doktor dibenarkan bagi mengenakan bayaran dan mereka bebas untuk mengenakan bayaran lebih rendah.

“Kesemuanya (dalam jadual bayaran) adalah kadar maksimum. Kami melindungi rakyat daripada dikenakan caj yang sangat tinggi oleh perubatan swasta,” katanya di sini, Rabu.

Dr Subramaniam berkata, kementerian itu menolak permintaan Persatuan Perubatan Malaysia bagi peningkatan sebanyak 30%.

Beliau menambah, peningkatan 14.4% itu adalah wajar memandangkan kadar inflasi dianggarkan kira-kira 23%.

Pada Isnin lalu, sebuah portal berita dalam talian menekankan bahawa pindaan kepada Jadual 13 Akta Kemudahan dan Perkhidmatan Jagaan Kesihatan Swasta 1998 dilaksanakan secara senyap-senyap.

Peraturan-Peraturan Kemudahan dan Perkhidmatan Jagaan Kesihatan Swasta (Hospital Swasta dan Kemudahan Jagaan Kesihatan Lain) 2006, yang diterbitkan dalam warta persekutuan pada 16 Disember tahun lepas, memperuntukkan bayaran yang boleh dikenakan maksimum bagi pengamal perubatan dan pergigian berdaftar yang menjalankan amalan di hospital swasta dari segi yuran profesional mereka seperti sebagai perundingan dan pelaksanaan prosedur.

Bayaran-bayaran ini berdasarkan kepada Jadual Bayaran Edisi Keempat 2002 bagi Persatuan Perubatan Malaysia (MMA).

Dr Subramaniam juga berkata, menteri sebelumnya iaitu Datuk Seri Liow Tiong Lai memaklumkan kepada orang ramai mengenai kenaikan pada Julai 2012 dan jadual bayaran yang dibawa ke Kabinet dan diluluskan pada 12 Oktober tahun yang sama selepas berunding pelbagai pihak berkepentingan.

Kementerian diarahkan mengkaji semula jadual bayaran itu pada September 2010.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengapa jadual bayaran baru itu tidak didedahkan kepada umum apabila ia telah membuat kesimpulan yang diwartakan.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah menjelaskan bahawa peningkatan 14.4% adalah yuran purata bagi prosedur pembedahan dan pergigian.

Beliau berkata, caj perundingan doktor meningkat dari lingkungan RM10-RM35 ke bayaran baharu RM30-RM125 mengambil kira kos sewa di lokasi yang berbeza.

Dr Subramaniam berkata, kuasa pasaran dijangka menentukan yuran berkenaan.

“Rakyat digalakkan untuk berhemat dan arif dan mendapatkan rawatan di kemudahan swasta yang mengenakan kadar munasabah,” katanya.

Komponen caj hospital lain seperti bayaran untuk penginapan, penyelidikan makmal, penjagaan kejururawatan, penggunaan peralatan, bilik operasi dan ubat-ubatan yang digunakan tidak dikawal selia disebabkan oleh kos yang berbeza-beza dalam operasi dan menyelenggara sebuah hospital swasta di kawasan yang berbeza, katanya.

Jadual bayaran perubatan baharu merupakan semakan pertama sejak ia dikawal selia pada 2006.

Beliau berkata, caj itu disyorkan oleh MMA sejak 2002.

Nota razman Get: Mungkin perkara kenaikan ini perkara biasa. dan pastinya kita tak pernah dengan tentang turun harga kan?. So apa yang nak tunggu lagi? kerana makin lama akan semakin mahal.. Dapatkan medical card kalis inflasi anda sekarang. Hubungi saya untuk keterangan lanjut.

Rosazaman Sarifdin
Agency Manager
Great Eastern Takaful
019-2699436
buatkan saya quotation
award
Posted in berita, info, Malang tak berbau, Medical Card | Tagged , , , , , | Leave a comment

Mulianya kerjaya takaful..

Assalamualaikum semua..
Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda tentang indahnya kerjaya ini. Ramai yang sedia maklum cabaran yang paling kuat berkerjaya seperti ini adalah kehilangan kawan-kawan. Biasala bila nampak agent seperti nampak hantu, habis cabut lari…

Sebenarnya agent takaful bukanlah mahukan duit anda.  Malah anda boleh nampak sebenarnya jika agent tersebut berorentasikan komisen atau benar ingin membantu anda.

Perkara paling bahagia bagi seorang agent adalah apabila dapat membantu meringankan beban pelangannya. Saya percaya rakan masa senang untuk di cari. Manakala rakan akan hilang masa kita di timpa musibah.

Bukan ucapan terima kasih yang kami pinta tetapi saya bahagia dapat meringankan beban mereka.

image

Berikut contoh penyerahan 2 cek bernilai rm100,00 dan rm32,000 yang baru diserahkan kepada pelangan yang mengidap kenser. Selain daripada pampasan penyakit kritikal yang diperolehi plan takaful beliau turut menjadi percuma..

Jumlah ini sedikit sebanyak dapat meringankan beban yang ditanggung oleh pelangan ini..

Nasihat saya. Takaful itu harus dimiliki..

Untuk keretangan lanjut berkenaan plan takaful great eastern anda bolehlah menghubungi saya.

Rosazaman Sarifdin
Agency Manager
Great Eastern Takaful
019-2699436
buatkan saya quotation
award
Posted in berita, Contoh Claim, info, Malang tak berbau, Medical Card, pentingnya Takaful | Tagged , , , | Leave a comment

Pemegang Polisi Perlu Bayar Lebih Untuk Perlindungan Insurans

Diterbitkan: Ahad, 20 April 2014 9:41 AM

insurans

PETALING JAYA: Banyak syarikat insurans menaikkan caj dan premium mereka sehingga 20% apabila berhadapan dengan tuntutan lebih tinggi berikutan kenaikan kos perubatan.

Timbalan Presiden Persatuan Kebangsaan Ejen- Ejen Insurans Hayat dan Perancangan Kewangan Malaysia (Namlifa), Kho Chui Ing berkata, kebanyakan syarikat telah menyelaraskan caj dan premium mereka bagi polisi perubatan, kesihatan dan berkaitan pelaburan sejak beberapa bulan lepas kerana berhadapan dengan inflasi perubatan.

“Beberapa syarikat menawarkan polisi yang ditambahbaik dan pada masa yang sama meningkatkan premium manakala yang lain hanya menaikkan caj polisi dan premium,” kata beliau sambil menambah bahawa syarikat insurans hanya perlu mengeluarkan notis bertulis 30 hari kepada pemegang polisi bagi kenaikan untuk berkuat kuasa.

Pemegang polisi mesti mematuhi kadar baharu atau menghadapi risiko luputnya polisi mereka.

Mengakui bahawa ejen mempunyai masa yang sukar bagi memperjelaskan tentang kenaikan itu, Kho berkata, Namlifa mempunyai tanggungjawab untuk melindungi kebajikan 12,000 ahli dan pemegang polisinya.

“Kami juga merupakan pemegang polisi dan kami juga perlu membayar kadar yang sama dengan manfaat yang sama seperti pelanggan kami. Pemegang polisi perlu melihat apa yang menyebabkan inflasi tersebut dan cuba untuk menyelesaikan perkara itu dan bukannya memarahi syarikat atau ejen insurans.

“Malah peniaga menaikkan harga mereka berkeras mengatakan bahawa mereka tiada pilihan tetapi disebabkan oleh kenaikan kos bahan,” kata beliau sambil menambah bahawa Namlifa akan bekerjasama dengan Bank Negara untuk memastikan pertumbuhan lebih mapan dalam industri.

Prudential Assurance Malaysia Berhad (PAMB) baru-baru memberitahu pemegang polisi bahawa premium dan caj pelan perubatan PRUmajor (PMM) Premium akan dinaikkan berkuat kuasa dari tarikh tahunan polisi individu.

PMM merupakan pelan perubatan dan rawatan di hospital yang dilampirkan kepada pelan insurans berkaitan pelaburan (dikenali sebagai pelan PRUlink ) yang ditawarkan oleh PAMB.

Ketua Pegawai Eksekutif PAMB, Philip Seah berkata, hanya mereka dengan pelan PMM yang dilampirkan kepada polisi berkaitan pelaburan mereka akan dimasukkan dalam semakan itu.

Beliau berkata, peratusan peningkatan berbeza dari individu ke individu, bergantung kepada jenis pelan. Sebarang semakan hanya dibuat selepas mengambil kira kenaikan kos dan kekerapan orang yang mendapatkan rawatan. Ini bertujuan untuk memastikan pemegang polisi terus menikmati perlindungan perubatan dalam jangka panjang.

“Kami telah meningkatkan had seumur hidup dalam semua pelan PMM bagi memastikan pemegang polisi dapat menampung kenaikan inflasi perubatan,” kata beliau sambil menambah bahawa inflasi perubatan di Malaysia pada masa ini kira-kira 10% setiap tahun dan dijangka akan terus meningkat.

Pada Disember tahun lalu, Kerajaan membenarkan kenaikan maksimum 14.4 % dalam yuran perubatan swasta, iaitu hampir separuh daripada 30% yang diminta oleh Persatuan Perubatan Malaysia (MMA).

Pengerusi Persatuan Insurans Am Malaysia (PIAM), Chua Seck Guan berkata, insurans kesihatan dan perubatan yang menyumbangkan RM920 juta dalam jumlah bahagian pasaran sektor itu pada tahun lepas, dijangka berkembang berikutan peningkatan permintaan dalam sektor penjagaan kesihatan selaras dengan pembangunan negara sebagai hab perubatan.

Presiden MMA, Datuk Dr N.K.S. Tharmaseelan berkata, syarikat-syarikat insurans perlu mengawal pembaziran perbelanjaan oleh hospital dan bukannya meningkatkan premium. Mereka juga seharusnya membuat pemantauan terhadap bil-bil hospital dan bersuara sekiranya pihak hospital mengenakan caj berlebihan.

Setiausaha Agung Fomca, Datuk Paul Selvaraj berkata, syarikat-syarikat insurans tidak seharusnya membebankan pengguna untuk tuntutan perlindungan kerana insurans kesihatan merupakan satu keperluan.

“Sebarang kenaikan hendaklah hanya berdasarkan polisi baharu atau dinaik taraf, dan pemegang polisi perlu diberi pilihan sama ada mereka mahu mendapatkan manfaat tambahan itu atau tidak. Jika mereka berpuas hati dengan perlindungan itu, syarikat-syarikat insurans tidak perlu memaksa mereka untuk membayar lebih,” katanya.

Nota Razman Get: Anda masih ingin tunggu lagi?

Rosazaman Sarifdin
Agency Manager
Great Eastern Takaful
019-2699436
buatkan saya quotation
award
Posted in berita, info | Tagged , , , | Leave a comment

Hadiah kecemerlangan Takaful Quater 1

Assalamualaikum..

Alhamdulillah bersyukur saya kehadrat ilahi kerana dengan limpah dan izinnya saya berada di sini. Petang tadi merupakan majlis penganugerahan kecemelangan  Great Eastern Takaful bagi daerah Johor Bharu.

Bersyukur untuk quater 1 ini kumpulan kami mendapat tempat ke2. Sungguhpun begitu kami bersyukur diatas pencapaian cermelang An Nur yang mana berjaya memperolehi tempat pertama untuk bulan Januari dan Febuari.

Champion 2ChampionDi kesempatan ini saya ingin mengucapkan tahniah diatas kerjasama kumpulan yang tidak mengenal erti lelah dalam mengejar matlamat masing-masing.

top 3top 4Alhamdulillah banyak pencapaian yang telah kami perolehi samaada secara kumpulan mahupun secara individu. Pastinya semua ini tidak akan jadi dengan sendirinya jika tiada perancangan yang rapi..

Top Agent MasrinieSemoga dengan penganugerahan ini akan membuatkan kami semua lebih bersemangat lagi.

Di kesempatan ini juga saya ingin mengambil kesempatan untuk mempelawa anda yang berminat untuk membina kerjaya sebagai perunding takaful bersama-sama kami.. In Shaa Allah kami akan mengembangkan potensi diri anda ketahap yang lebih tinggi lagi…

Untuk Keretangan lanjut berkenaan kerjaya ini anda bolehlah menghubungi saya.

Rosazaman Sarifdin
Agency Manager
Great Eastern Takaful
0192699436
images
award
Posted in berita, motivasi diri, pencapaian 2014, Talk Kerjaya | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Kursus Kepimpinan Organisasi

Assalamualaikum..
Alhamdulillah syukur sekali lagi muka masuk paper. Kali ini berkenaan kursus yang saya sertai pada awal bulan baru-baru ini di Telok Gorek Mersing.
Masuk paper metro.

image

imageLihat dalam bulatan merah

Saya berbaju kuning duduk. Pada program tersebut saya dipilih menjadi penghulu program dan Lebih menarik lagi nama siap naik tu. Alhamdulillah..

Apa-apa pun saya nak ucapkan terima kasih kepada Hamzah bin July kerana membawa saya menyertai persatuan belia pada tahun lepas. Dengan berpesatuan saya dapat menyertai program seperti ini..

Salam

Posted in berita, info | Tagged , , , | Leave a comment

Pengunderaitan dan takaful

Assalamualaikum
Takaful konsep saling bantu membantu dan saling menjamin di antara kumpulan peserta berdasarkan prinsip perpaduan kerjasama dan tanggungjawab..

Maklumat ini anda harus tahu sebelum menyertai takaful.

image

Untuk keterangan lanjut bolehlah menghubungi saya.

Rosazaman Sarifdin
Agency Manager
Great Eastern Takaful
019-2699436
buatkan saya quotation
award
Posted in berita, info, Malang tak berbau, pentingnya Takaful | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment