Posted in Kerjaya, Video | Tagged , , | Leave a comment

Tambah pendapatan anda setiap hari..

man

Image | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Sedih Aku Pedih..

Assalamualaikum
Hari ini timbul rasa sedih dan pedih apabila coretan saya yang tak seberapa ini di ciplak oleh orang yang tidak bertanggungjawab demi kepentingan peribadi sendiri.

Lebih pedih lagi apabila pengalaman sendiri telah ditukar menjadi pengalamannya.

Sedih aku pedih

Bukanlah tak bagi nak berkongsi pengalaman saya. Tetapi berbudi bahasala sedikit. Sekurang kurangnya bagilah kredit kepada saya.

Case nya lebih kurang berlaku zaman saya study dulu, puas kami mencari buku, Akhirnya saya ingin membuat salinan photostat kerana tidak berjumpa di pasaran. Tapi pensyarah saya melarang, kerana katanya, ianya tetap mencuri. Mencuri hakcipta, ilmu tidak ada keberkatan..

Apakah perasaan anda jika anda berada di tempat saya?

Carilah keberkatan dalam menimba ilmu dan rezeki .

Sekian

Posted in info, Kerjaya, motivasi diri, pentingnya Takaful | Tagged , , , , | Leave a comment

Kematian kemalangan setiap hari..

Assalamualaikum,,

Semalam berita kemalangan maut di kampung halamanku di Keratong, mengakibatkan kematian ibu dan bapa. 3 orang anak menjadi yatim piatu sekelip mata..

Hari ini lagi berita kematian ibu dan bapa. Kali ini di Dungun, Terengganu. Pada kes ini 7 anak anaknya yatim piatu sekelip mata.

Melihat kepada kejadian ini sedikit sebanyak membuatkan kita berfikir apakan nasib yang bakal berlaku kepada anak anak kita jika kejadian ini menimpa kepada kita..

Rancanglah sekarang..

Rosazaman Sarifdin

0192699436

Group Manager

Posted in Malang tak berbau, pentingnya Takaful | Tagged , , | Leave a comment

Hanya balu yang mengerti pentingnya takaful.

Saya baru sahaja berjumpa dengan pelanggan yang ada pengalaman sebegini. Menurutnya, arwah suaminya meninggal ketika berusia 40tahun akibat serangan jantung, arwah seorang executive bank dengan pendapatan sebulan dalam RM5000. Beliau pula bekerja sebagai kerani dan mempunyai 4 orang anak. Beliau menyewa dengan bayaran RM1000 sebulan.

Selepas kematian suami, beliau sudah tidak mampu membayar sewa rumah dan terpaksa berpindah. Pada ketika itu beliau hanya mampu untuk menyewa bilik sahaja. Semasa nak keluar dari rumah sewa adik beradik arwah berebut2 perabut2 dan barang2 yang ada di rumah tersebut. Dia kata, rasa sedih Allah sahaja yang tahu.

Kesedihan bertimpa apabila kwsp arwah dinamakan bukan kepadanya. Arwah telah menamakan kwsp beliau kepada makciknya (ini kerana arwah tinggal bersama makcik, dan penama tak di ubah sejak bujang)

Beliau berpesan kepada saya,

1-tolongla paksa orang ambil takaful ni. Janganla jadi seperti beliau. Beliau kata semasa musibah tu kena padanya. Rasa macam nak mati.. anak anakla yang menjadi penguat semangat…

2-Yang muda2 ni belila rumah awal2. Apa2 jadi nanti senang isteri dan anak2.

3-Updatela penama kwsp tu. Jangan buat tak tahu sahaja.. sian waris dan anak2

Belajarla dari pengalaman orang.. takkan yang macam ni pun kita nak rasa pengalaman sendiri kan..

Rosazaman Sarifdin

0192699436

Posted in berita, Malang tak berbau | Tagged , , | Leave a comment

Final Sprint An Nur Group 21/9/2019@Melaka

Assalamualaikum..

Alhamdulillah segala perancangan yang telah dibuat berjalan dengan jayanya. Kali ini lokasi final sprint kami pada tahun 2019 di Melaka. Semua rakanniga An Nur Group dari Kuantan, Kelantan, Perlis, Selangor, Kuala Lumpur, Johor dan Melaka berkumpul..

Kehadiran seramai 66 orang dengan tema meroon dan hitam. Insyaallah berbaki dalam lagi 3 bulan akan kami tunaikan matlamat kami iaitu mencapai permohonan baru sebanyak RM5,000,000 pada tahun 2019.

Selepas acara utama Final sprint kami terus ke acara seterusnya. Menyusun stratergy didalam berperang. Paint ball.

Alhamdulillah majlis berakhir dengan jayanya.. di kesempatan ini saya ingin mempelawa anda yang berminat untuk mengetahui tentang kehebatab kerjaya takaful ini serta berjaya bersama kami. Hubungi saya 0192699436 untuk keterangan lanjut

Posted in Kerjaya, Malang tak berbau, Pencapaian 2019 | Tagged | Leave a comment

Alhamdulillah Rumah Takafulku di Selangor

Assalamualaikum..

Alhamdulillah terlaksana impian untuk ada rumah di lembah klang bagi memudahkan saya jika berada di sini. Kini naik ke Kl/Selangor boleh lama sikit. Boleh memberikan tumpuan kepada rangkaian saya di sini.

Insyaallah bermula pada bulan 9 ini saya akan memberikan tumpuan untuk mencari rakan niaga baru di area lembah klang.

Alhamdulillah juga sehingga hari ini An Nur Group telah mempunyai 3 rangkaian (HQ Mount Austin Jb, Branch MiTC Melaka dan di Sek27 Shah Alam).

Buat masa ini kami Aktif dan mencari rakan niaga baru serta membantu rakan niaga kami. Kelas bimbingan dan latihan kami sediakan. Berikut adalah jadual mingguan kelas latihan dan bimbingan kami.

Isnin – Mount Austin Jb 830-1000 malam

Selasa – Great Eastern HQ Ampang

Rabu – MiTC Melaka

Jumaat – Sek27 Shah Alam dan Great Eastern Branch Kuantan.

Pada yang berminat untuk mengetahui tentang peluang sebagai perunding takaful bolehlah menghubungi kami.

Rosazaman Sarifdin

Group Manager

0192699436

Posted in berita, Kerjaya, Pencapaian 2019 | Tagged , | Leave a comment

Tahniah GETB

66716038_10111296615952890_4048762964386250752_n

Another award 2019, this time for #igr8harapan initiative. A testimony that @greateasterntakaful is heading towards the right direction, to help people help each other in times of need #becausewecan

Posted in info, pencapaian 2018, Pencapaian 2019 | Tagged | Leave a comment

Apakah erti “Under-Insurance” atau Terkurang Insurans? untuk kenderaan bermotor.

Apakah erti “Under-Insurance” atau Terkurang Insurans?

Under-insurance adalah suatu keadaan di mana nilai perlindungan insurans adalah kurang dari nilai sebenar (nilai pasaran) untuk melindungi harta atau aset yang diinsuranskan, seperti rumah atau kenderaan anda. Kami akan memudahkan pemahaman dengan beberapa contoh.

Contoh under-insurance bagi insurans kereta adalah seperti di mana seseorang membeli insurans kenderaan dengan nilai perlindungan bagi sebuah kereta Perodua Viva walaupun kereta yang diinsuranskan sebenarnya adalah sebuah MERC . Jika berlakunya kemalangan atau kecurian, beliau mungkin berfikiran yang beliau akan mendapat pampasan dengan nilai bersamaan dengan kereta Viva tadi, tapi pada hakikatnya, beliau akan mendapat pampasan yang lebih rendah daripada itu.

Apa ertinya under-insurance dalam insurans kenderaan

1) Bagi kes kecurian

Ali memiliki kereta di mana ketika beliau memperbaharui insuransnya, nilai pasaran kereta itu adalah RM 50,000. Tetapi kerena Ali ingin berjimat, dia telahpun menginsuranskan keretanya pada nilai RM 30,000. Malangnya keretanya dicuri tidak lama kemudian. Memang sudah pasti beliau tidak mungkin akan dapat membuat tuntutan bagi nilai pasaran keretanya pada RM 50,000. Di sini saja telah pun terdapat satu kerugian besar.

Lebih malang lagi, kerana Ali telah terkurang insurans (under-insured) keretanya dalam contoh ini, sebanyak 40%, dia tidak akan mendapat pampasan penuh iaitu RM30,000 tetapi hanya 60% daripada nilai insuransnya. Ini adalah kerana termasuknya “klausa purata”. Pengiraannya adalah seperti berikut:

Under insurance

Ini bermakna Ali hanya akan mendapat pampasan sebanyak RM 18,000!

Walaubagaimanapun, ingin kami menerangkan di sini bahawa nilai yang boleh dituntut adalah berdasarkan nilai pasaran di waktu tuntutan dibuat. Bagi contoh di atas, jika pada waktu tuntutan dibuat, nilai kereta Ali telah jatuh kepada RM 45,000, maka di sini Ali akan diberi pampasan RM 20,000.

Under insurance

Lebih murah tidak bererti lebih baik!

Apa yang membimbangkan adalah ramai antara pengguna Malaysia tidak sedar bahawa mereka sebenarnya mengamalkan under-insurance untuk insurans kenderaan mereka. Adakalanya, ejen/ ejensi insurans mengurangkan nilai insurans untuk merendahkan kadar premium pelanggan. Kadar premium yang rendah mungkin menyenangkan anda sekarang, tetapi jika berlakunya kecelakaan, mungkin pula anda akan rasa tertipu. Inilah antara sebab pentingnya bagi anda memiliki ejen atau perunding yang boleh anda percayai, seseorang ejen yang akan menjaga kepentingan anda sebagai pelanggan.

2) Bagi kes kemalangan

Kereta baru Fatimah bernilai RM 80,000, dia juga ingin menjimatkan wangnya maka dia menginsuranskan keretanya pada nilai RM 60,000. 8 bulan kemudian dia terlibat dengan kemalangan jalanraya di mana dia terpaksa membuat tuntutan dari polisi komprehensifnya. Jumlah yang diperlukan untuk menampung kos membaiki keretanya adalah RM 10,000, di mana nilai pasaran pada waktu tuntutan dibuat adalah RM 75,000.

Sama seperti contoh pertama, klausa purata diambil kira. Fatimah hanya akan menerima RM 8,000 sebagai pampasan dan bukan RM 10,000. Kos selebihnya (RM 2,000) perlu dibiayai oleh Sfatimah sendiri. Pengiraannya seperti berikut.

Under insurance

Tak kena tak mengapa, dah kena standby la keluarkan duit tambahan untuk menampung kekurangan tersebut..

Konsep yang sama juga seperti perlindungan perubatan, ramai yang kata cukupla company dah ada, masalahnya cukup ke untuk menampung kos rawatan masakini, atau anda rasa ianya sekadar ada sahaja..

renungkan..

Rosazaman Sarifdin

Group MAnager

0192699436

Posted in info, Malang tak berbau | Tagged | Leave a comment

cepat bertindak daftar sebelum 30/6 ini

Pada yang rasa nak tunggu anda boleh tunggula… yang nak ambil peluang tu boleh segera wasap saya. masih ada kesempatan lagi ni.. jangan lepaskan peluang yang ada depan mata.

9c4051de-ef0f-4361-af89-b6690bc0d78f

https://www.thestar.com.my/business/business-news/2019/06/11/nsurance-premiums-unchanged-for-investment-linked-product-policies/

Posted in info | Tagged , , | Leave a comment