Posted in Kerjaya, Video | Tagged , , | Leave a comment

Tambah pendapatan anda setiap hari..

man

Image | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Sedih Aku Pedih..

Assalamualaikum
Hari ini timbul rasa sedih dan pedih apabila coretan saya yang tak seberapa ini di ciplak oleh orang yang tidak bertanggungjawab demi kepentingan peribadi sendiri.

Lebih pedih lagi apabila pengalaman sendiri telah ditukar menjadi pengalamannya.

Sedih aku pedih

Bukanlah tak bagi nak berkongsi pengalaman saya. Tetapi berbudi bahasala sedikit. Sekurang kurangnya bagilah kredit kepada saya.

Case nya lebih kurang berlaku zaman saya study dulu, puas kami mencari buku, Akhirnya saya ingin membuat salinan photostat kerana tidak berjumpa di pasaran. Tapi pensyarah saya melarang, kerana katanya, ianya tetap mencuri. Mencuri hakcipta, ilmu tidak ada keberkatan..

Apakah perasaan anda jika anda berada di tempat saya?

Carilah keberkatan dalam menimba ilmu dan rezeki .

Sekian

Posted in info, Kerjaya, motivasi diri, pentingnya Takaful | Tagged , , , , | Leave a comment

Apakah erti “Under-Insurance” atau Terkurang Insurans? untuk kenderaan bermotor.

Apakah erti “Under-Insurance” atau Terkurang Insurans?

Under-insurance adalah suatu keadaan di mana nilai perlindungan insurans adalah kurang dari nilai sebenar (nilai pasaran) untuk melindungi harta atau aset yang diinsuranskan, seperti rumah atau kenderaan anda. Kami akan memudahkan pemahaman dengan beberapa contoh.

Contoh under-insurance bagi insurans kereta adalah seperti di mana seseorang membeli insurans kenderaan dengan nilai perlindungan bagi sebuah kereta Perodua Viva walaupun kereta yang diinsuranskan sebenarnya adalah sebuah MERC . Jika berlakunya kemalangan atau kecurian, beliau mungkin berfikiran yang beliau akan mendapat pampasan dengan nilai bersamaan dengan kereta Viva tadi, tapi pada hakikatnya, beliau akan mendapat pampasan yang lebih rendah daripada itu.

Apa ertinya under-insurance dalam insurans kenderaan

1) Bagi kes kecurian

Ali memiliki kereta di mana ketika beliau memperbaharui insuransnya, nilai pasaran kereta itu adalah RM 50,000. Tetapi kerena Ali ingin berjimat, dia telahpun menginsuranskan keretanya pada nilai RM 30,000. Malangnya keretanya dicuri tidak lama kemudian. Memang sudah pasti beliau tidak mungkin akan dapat membuat tuntutan bagi nilai pasaran keretanya pada RM 50,000. Di sini saja telah pun terdapat satu kerugian besar.

Lebih malang lagi, kerana Ali telah terkurang insurans (under-insured) keretanya dalam contoh ini, sebanyak 40%, dia tidak akan mendapat pampasan penuh iaitu RM30,000 tetapi hanya 60% daripada nilai insuransnya. Ini adalah kerana termasuknya “klausa purata”. Pengiraannya adalah seperti berikut:

Under insurance

Ini bermakna Ali hanya akan mendapat pampasan sebanyak RM 18,000!

Walaubagaimanapun, ingin kami menerangkan di sini bahawa nilai yang boleh dituntut adalah berdasarkan nilai pasaran di waktu tuntutan dibuat. Bagi contoh di atas, jika pada waktu tuntutan dibuat, nilai kereta Ali telah jatuh kepada RM 45,000, maka di sini Ali akan diberi pampasan RM 20,000.

Under insurance

Lebih murah tidak bererti lebih baik!

Apa yang membimbangkan adalah ramai antara pengguna Malaysia tidak sedar bahawa mereka sebenarnya mengamalkan under-insurance untuk insurans kenderaan mereka. Adakalanya, ejen/ ejensi insurans mengurangkan nilai insurans untuk merendahkan kadar premium pelanggan. Kadar premium yang rendah mungkin menyenangkan anda sekarang, tetapi jika berlakunya kecelakaan, mungkin pula anda akan rasa tertipu. Inilah antara sebab pentingnya bagi anda memiliki ejen atau perunding yang boleh anda percayai, seseorang ejen yang akan menjaga kepentingan anda sebagai pelanggan.

2) Bagi kes kemalangan

Kereta baru Fatimah bernilai RM 80,000, dia juga ingin menjimatkan wangnya maka dia menginsuranskan keretanya pada nilai RM 60,000. 8 bulan kemudian dia terlibat dengan kemalangan jalanraya di mana dia terpaksa membuat tuntutan dari polisi komprehensifnya. Jumlah yang diperlukan untuk menampung kos membaiki keretanya adalah RM 10,000, di mana nilai pasaran pada waktu tuntutan dibuat adalah RM 75,000.

Sama seperti contoh pertama, klausa purata diambil kira. Fatimah hanya akan menerima RM 8,000 sebagai pampasan dan bukan RM 10,000. Kos selebihnya (RM 2,000) perlu dibiayai oleh Sfatimah sendiri. Pengiraannya seperti berikut.

Under insurance

Tak kena tak mengapa, dah kena standby la keluarkan duit tambahan untuk menampung kekurangan tersebut..

Konsep yang sama juga seperti perlindungan perubatan, ramai yang kata cukupla company dah ada, masalahnya cukup ke untuk menampung kos rawatan masakini, atau anda rasa ianya sekadar ada sahaja..

renungkan..

Rosazaman Sarifdin

Group MAnager

0192699436

Posted in info, Malang tak berbau | Tagged | Leave a comment

cepat bertindak daftar sebelum 30/6 ini

Pada yang rasa nak tunggu anda boleh tunggula… yang nak ambil peluang tu boleh segera wasap saya. masih ada kesempatan lagi ni.. jangan lepaskan peluang yang ada depan mata.

9c4051de-ef0f-4361-af89-b6690bc0d78f

https://www.thestar.com.my/business/business-news/2019/06/11/nsurance-premiums-unchanged-for-investment-linked-product-policies/

Posted in info | Tagged , , | Leave a comment

Program bersama anak yatim Raudatul Maryam (Taman Universiti)

Menyantuni anak-anak yatim ini dengan cara saya tersendiri.

Kita berikan dia semangat, motivasi, idea dan pandangan bahawa orang Muslim juga boleh berjaya.

Kita tunaikan hajat mereka untuk merasai pengalaman menaiki kereta sport car kerana mungkin 1 hari nanti mereka juga ada keinginan untuk memilikinya.

Lokasi : Taman Universiti Skudai ➡ Jakel BBU ➡ Wisma Raudatul Maryam (Taman Universiti)

Jumlah anak yatim : 43 org
Tarikh program : 30 Mei 2019
Hari : Khamis
Masa : 2:30pm – 6pm

ATURCARA PROGRAM :

230pm : Berkumpul di Petronas depan AEON Taman U sebelum bergerak ke rumah anak2 yatim (bawa anak2 yatim ke Jakel dengan menaiki kereta)

3pm – 5pm : Anak2 yatim shopping baju raya di Jakel BBU

530pm : Hantar ke tempat berbuka (Wisma Raudatul Maryam)

6pm : Berbuka dan terawih bersama anak2 yatim di Wisma Raudatul Maryam (Taman U) – optional –

List kereta yang turut serta :

1. Camaro (Farid)✅
2. Camaro (Edy)✅
3. Mustang (Wan)✅
4. Mustang (Faiz)✅
5. Mustang (Zaimi)✅
6. Mustang (Rozaman)✅
7. porsche carrera (Rizal)✅
8. Bentley (Fadzli)✅
9. GTR R35 (Jaziel)
10. GTR R35 (Hadzly)✅
11. GTR R34 (Hafis hazam)✅
12. GTR R34 (Hamzah)
13. GTR R34 (Fizi)✅
14. GTR R34 (Amie)
15. GTR R32 (Ijam)
16. GTR R35 (Hj Azlee)✅
17. GTR R35 (Firdaus)✅

Posted in Video | Tagged | Leave a comment

GETBz program BONUS sehingga RM7500 sebulan.

Alhamdulillah, syukur 2 orang rakan niaga baru yang telah saya pilih bagi mengikuti program GETBz (bonus sehingga RM7500 sebulan) telah berjaya untuk bulan pertama.

Seorang daripadanya telah berjaya memperoleh RM7500 (belum masuk komisen) dan Seorang lagi berjaya memperoleh RM2500. Bukan itu sahaja salah seorang dari mereka merupakan peserta yang terbaik untuk April 2019.

Siapa yang boleh menyertai program ini.? Program ini terbuka kepada yang berkelayakan seperti berikut.

1-min diploma

2- pengalaman kerja 2 tahun

3- lepas sesi temuduga.

Apa bagusnya program GETBz ini?

Potensi bonus dari RM2500-7500 sebulan. Nak tahu lebih detail boleh hubungi saya. Syaratnya kena sepenuh masa ya..

Rosazaman Sarifdin

0192699436

Group Manager

Posted in info, Kerjaya | Tagged , , , | Leave a comment

Supremacy Excelent 2018 free Trip 25/4-1/5/2019

Selamat Tinggal Kota Naga “The Loved One”

Ibu kota Slovenia adalah Ljubljana (lub-lee-yana), yang ertinya adalah “Yang Tercinta” (The Loved One”). Kota ini terpilih sebagai ibu kota paling hijau di Eropah pada tahun 2016.

Simbol rasmi Ljubljana adalah naga yang katanya dibunuh oleh Putera Jason.

Naga-naga tersebut terpancang jelas di Jambatan Naga. Jambatan ini juga contoh terbaik gaya senibina “Vienna Secession”

Ljubljana adalah kota dongeng bagi anak-anak. Legenda tersebut menceritakan terdapat seekor naga kuat yang mengganggu penduduk kota. Seorang Putera bernama Jason dari Yunani kuno lah yang menolong dari naga tersebut. Dalam perang kuno, Putera tersebut dikatakan telah membunuh naga tersebut.

Posted in pencapaian 2018, TRIP | Tagged | Leave a comment

Tahniah Group Manager

“Unit Manager Jadian” 2016 saya naik Group Manager la..

Alhamdulillah, terima kasih dengan kata kata itu, ianya sangat membuatkan saya semakin semangat untuk pastikan ianya bukan di managerkan atau seperti apa yang diperkatakan.

3 tahun berlalu, mereka ini Siti Norkamalia Binti Khalil dan Hj Sahir Get bukan sekadar maintain pangkat Unit Manager ataupun diturunkan pangkat (demote ke agent) malah terus mengorak langkah ke tahap yang lebih tinggi lagi iaitu Group Manager.

Kini sistem yang ada ternyata terbukti berkesan dan mampu di duplikasi. Anda ingin menjadi seperti mereka juga? Hubungi kami untuk keterangan lanjut.

Rosazaman Sarifdin

Group Manager

0192699436

Posted in info, Mutiata-Mutiara kata, pencapaian 2018 | Tagged , , | Leave a comment