Kami agent takaful bukan seperti plumber..

Assalamualaikum dan salam MERDEKA untuk semua..

Hari ini saya ingin kongsikan satu lagi pengalaman yang baru sahaja diterima sebentar tadi.

Pagi tadi saya di datangi oleh seorang mamy (Makcik Tokey kedai runcit di Pasir Gudang) yang kisahnya pernah saya tulis sebelum ini. Datang menegur saya. Cerita Mamy

Mamy: Man ko ada cerita insuran tak kat Abang ***** (Tokey kedai makan di Pasir Gudang).

Saya: Ada, macam mamy juga la, Dekat 2 tahun saya follow, ada jumpa beberapa kali, tapi macam alasan dia bagi.. (takperluhlah saya cerita alasan dia kat sini).

Mamy: Ko boleh tolong dia tak, adjustkan insuran.

Saya: Kenapa mamy?

Mamy: Anak dia kemalangan teruk semalam, Patah reok tulang dia. Hospital pakar ***** (kat Pasir Gudang) nak RM20,000 kalau nak ambik kes anak dia.

Saya: Kemalangan dengan apa mamy?

Mamy: Dia naik motor, langgar dengan kereta, Abang ***** baru belikan motor baru untuk dia.

Saya: Kenapa tak guna medical card? Abang ***** kata dah ada ambil insuran untuk satu family.

Mamy: Sebab takderla aku mintak tolong ko ni.

Saya: Maaf mamy saya memang tak dapat nak tolong.. Saya ni bukan macam orang repair paip bocor mamy. Bila dah tersumbat atau bocor baru nak cari saya.

Pengajaran Untuk semua.

1- Kita sayang anak kita sanggup berebih duit belikan macam-macam untuknya. Kenapa kita tak sanggup simpankan lebih sikit untuk Takafulnya..

2- Orang kita ni (melayu) bila dah terkena baru menggelupur nak cari Insuran atau Takaful.. kebiasaannya masa itu dah tak boleh nak buat apa2 dah..

3- Mungkin kita bersedia terhadap sebarang kemungkinan, dan wang bukan masalah. kan bagus jika jika berlaku musibah kewangan kita tetap tidak terganggu.

Jadilah orang yang bijak. Bertindak sekarang.. Hubungi saya untuk keterangan lanjut

Rosazaman Sarifdin

019-2699436

buatkan saya quotation

This entry was posted in berita, info, Malang tak berbau, pentingnya Takaful and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s