Aku dan Takaful..

Assalamualaikum semua..

Untuk artikal kali ini saya ingin berkongsi pengalaman saya sendiri, AKU DAN TAKAFUL..

Sebenarnya saya terlibat di dalam industri ini secara tidak sengaja. Kalau nak cerita bagaimana permulaannya, agak segan sebenarnya. Senang kata bukan senang orang MLM nak join bidang takaful ni.. Jika anda seorang agent takaful yang ingin mengajak rakan MLM menyertai takaful sebagai perunding mesti ada pengalaman ini. Orang MLM otak dia dah kena basuh kaw – kaw. Oleh sebab itu kebiasaannya dia orang akan tutup telinga bila nak agak menjadi agent ni. Buat pekak jer.. lagi sakit hati, nampak macam ok bila follow up call tak angkat.. hehehe (itu adalah saya dulu hahahaha)

Almaklumlah saya agak lama dalam industri MLM hampir 7 tahun. Jadi perasaan ego tu ada.  Bila berpeluang berjumpa dengan GAM Annuar Rohaini (Group Agency Manager) saya bertanyalah perjalanan industri ini macam mana, lebih-lebih lagi step-step (beserta % dan overiding) yang perlu saya tempuh untuk mencapai tahap tertinggi. Ternyata apa yang saya fikirkan sebelum ini jauh sangat berbeza (rupanya saya kena tipu dengan leader MLM saya dulu). Hampeh..

Sebenarnya bidang dan kerjaya ini sangat hebat. Saya bersyukur kepada Allah kerana menemukan kerjaya ini. Kini saya gembira dengan apa yang lakukan. yang pastinya bukan kekayaan dunia sahaja yang kita perolehi malah lebih penting lagi adalah kekayaan yang hakiki di alam terakhir kita nanti.

Di dalam industri ini kita adalah mujahid,  kerana kita membela nasib balu-balu dan anak-anak yatim.

Disamping pendapatan yang berterusan yang kita perolehi, perkara yang lebih besar lagi adalam kita dapat memberikan sinar kepada orang lain. Indahnya industri ini sukar untuk saya gambarkan. Patutlah dahulu semasa saya menyertai MLM susah benar ingin mengajak orang insuran/takaful untuk menyertai saya. Rupa-rupanya industri 100 kali ganda lebih baik dari MLM.  Banyak faktor yang menyebabkan saya berkata begitu.

Disini saya ingin menengaskan bukannya MLM tak bagus, kerana masih ada yang berjaya disana. Dan kebanyakan orang MLM tidak mahu menyertai menjadi agent takaful kerana mereka tak sabar dan mahukan hasil yang cepat seperti MLM.

Contoh yang sesuai saya ingin berikan ialah seperti kita ingin ketingkat 10 ke sesuatu banggunan, mereka lebih suka menggunakan lif, agar segera sampai tak ramai yang mahu menggunakan tangga. kerana menggunakan tangga penat dan lambat. Mereka tak sedar menggunakan lif berisiko, kerana kalau rosak akan terus jatuh ke tingkat bawah. Berbeza jika mereka menggunakan tangga. Walaupun lambat ianya selamat, katakan dia dah berada di tinggkat 10 kalau terjatuh pun ke tingkat 9 1/2. kalau jatuh lagi pun ke tingkat 9.  sebab tangga ziz zek. hahhaha.

Kenapa saya bagi contoh lif.? MLM sekarang akan suruh orang keluar modal besar terus untuk beli pangkat, tu senario MLM sekarang. memang bulan tu letup. lepas tu habis. Base client takder.. so macam mana nak kekal… Betul tak?..

Kepada yang terasa saya minta maaf.. tapi Renung-renungkanlah..

This entry was posted in berita, info, Kerjaya, Malang tak berbau, pentingnya Takaful and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s