Agent Jangan pentingkan Komisien….

Assalamualaikum..

Hari ini saya ingin berkongsi dengan kisah yang sepatutnya  saya rasakan tidak sepatutnya berlaku.. Kesiah kat pelanggan. Tolonglah jangan hanya mengejar komisen kita mengabaikan perkara yang sepatutnya kita ambil berat..

Kisahnya begini..

Pagi tadi seperti biasa saya membuat Cold Call untuk set apoiment, berkongsikan tentang kepentingan takaful. List nama yang di perolehi daripada pelanggan sedia ada. Alhamdulillah diantara panggilan yang saya buat adalah beberapa apoiment yang dapat saya aturkan.

Salah satu daripada apoiment yang dapat meminta saya berjumpa dengannya pada petang ini juga. Lebih suspend beliau meminta saya berjumpa dengannya di salah sebuah hospital pakar di Pasir Gudang. Setelah di selidik serba sedikit beliau ada mengalami masalah berkenaan dengan tuntutan takaful suaminya..

Semasa sampai di sana saya terus ke bilik ICU, Suami orang yang saya call tadi mengalami serangan jantung. Kini sudah 3 hari berada di ICU. Antara keluhan yang di dengar kenapa tidak boleh di tuntut sedangkan beliau ada medical card.

Oleh disebabkan orang tersebut daripada syarikat takaful lain saya  tidak boleh nak komen lebih-lebih.. cuma apa yang saya rasakan tempoh menunggunya sama dengan takaful lain.

Cuma apa yang saya ralat.

1- Pelanggan ini sebelum ini sudah memiliki medical card daripada syarikat takaful lain (dah hampir 3 tahun), Si agent minta suruhnya bertukar kepada syarikat takafulnya.

2- Kenapa tidak dapatkan GL (guaranty letter) terlebih dahulu sebelum minta pelanggan masuk ke wad.

3- Boleh pulak si agent kata pelanggan masuk wad hari sabtu so customer service tutup hari sabtu dan ahad. sebab tu GL lambat (sedangkan di belakang medical card kata 24jam). bila hari isnin baru tahu GL decline. pada waktu itu bil dah mencecah RM10,000.

4- Kata agent medical card ni untuk penyakit lain-lain boleh tetapi untuk jantung hanya boleh dituntut selepas polisi 3 tahun.. (yang ni saya suruh pelanggan refer buku polisi). yang ni saya rasa, serius lawak…

ini antara yang saya ingat..

saya sebagai agent rasa tidak puas hati dengan apa yang di sampaikan.. Cuma apa yang dapat saya bantu pada waktu itu, saya terus call customer services bertanyakan masalah pelanggan ini. Kes ini akan di siasat dam pelanggan harus membuat pembayaran terlebih dahulu.. Claim kemudian. Untuk khidmat claim itu saya overkan diri jika memerlukan khidmat saya, saya sudi menghulurkan bantuan..

Moral dari perkongsian ini jika anda agent terangkan betul-betul berkenaan tempoh penggunaan manakala jika anda pelanggan cuba untuk fahami betul-betul apa manfaat yang anda ambil. Cara terbaik jangan percaya bulat-bulat apa  yang agent kata tetapi bacalah buku takaful anda kerana maklumatnya lebih tepat..

Sekian

Rosazaman Sarifdin
Agency Manager
Great Eastern Takaful
019-2699436
This entry was posted in apa itu takaful, berita, info, Malang tak berbau, Medical Card and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s