kenapa bukan stand alone medical card

seperti biasa pada sesiapa yang nak copy artikal ni minta izinla dulu yer..

Assalamualaikum..

Hari ini saya ingin kongsikan kenapa anda perlu medical card beserta pelaburan (investment link)

Ini sekadar pendapat saya sahaja. Anda berhak membuat penilaian sendiri mengikut kewarasan akal fikiran.

Ada sesetengah pelanggan mahukan medical card yang bayarannya murah lantas baginya medical card stand alone adalah yang terbaik. Saya tidak kata salah. Mungkan ianya benar jika kita berfikir jika ianya untuk jangka pendek. Persoalannya sekarang, Berapa lamakah anda mahukan manfaat medical card tersebut? Adakah sehingga anda berusia 50 tahun atau 70 tahun atau sehingga 80 tahun?

Saya cuba mencari beberapa table medical card stand alone di google, tetapi saya merasakan table stand alone ini sesuai saya jadikan sebagai contoh. ( ini kerana contoh di Great eastern Takaful yang akan saya tunjukkan bilik 200, had tahunannya hampir sama). Untuk pengetahuan semua plan stand alone adalan plan burn (tiada simpanan)

saya ambil contoh orang lelaki berusia 30 tahun, pekerjaan Excutive dan tidak merokok.

Jika dia mengambil plan ini dalam masa 30 tahun tanpa dia sedar jumlah sumbangan takaful yang telah di lakukannya adalah berjumlah RM 49,162. ( tak kiralah dia claim atau pun tidak). Dan yang paling sedih dalam tempoh begitu lama dia membuat sumbangan tiada sebarang nilai tunai pada plan ini, atau dengan istilah lainnya RM 49,162 itu burn begitu sahaja.

standalone

Ini pula contoh plan Investment link daripada Great eastern Takaful.

investment link

Bezanya sumbangan takafulnya tetap RM1,800 setahun, jika di lihat pada kotak biru dalam masa 20 tahun jumlah sumbangan yang telah dilakukan sebanyak RM36,000 (RM1,800 x 20 tahun) dan anggaran nilai pelaburan sebanyak RM35,828 (seolah-olah macam plan ini jadi free) jika di lihat pada kotak biru jumlah sumbangan yang telah di buat RM54,000 (RM1,800 x 30 tahun) dan anggaran nilai pelaburan sebanyak RM 57,535.

Malah bukan itu sahaja plan ini juga ada manfaat i-PP (i-Provider Plus Rider) yang mana jika terkena penyakit kritikan atau lumpuh secara automatik plan ini menjadi percuma. Pastinya manfaat ini tiada di plan Stand alone..

Jadi keputusan di tangan anda..

Rosazaman Sarifdin
Agency Manager
Great Eastern Takaful
019-2699436
buatkan saya quotation
This entry was posted in info, Malang tak berbau, Medical Card and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s