Fahami apakah Plan Insuran atau Takaful yang anda ambil

Assalamualaikum semua..

Hari ini saya Rosazaman dari Great Eastern Takaful ingin kongsikan sesuatu yang saya rasa sangat penting. Ianya berkenaan Plan perlindungan yang kita ambil.

Kebanyakan orang tak ambil kisah perkara ini, asalkan bagi mereka cukup sekadar ada polisi atau certificate  Insuran atau Takaful itu dah kira bagus. Masalah yang berlaku adalah apabila hendak melakukan tuntutan. Pada waktu itu kita gagal mendapatkan sebarang pampasan. Mulalah si waris mengamuk angin satu badan. Ini di sebabkan oleh salah faham berkenaan dengan plan yang si mati ambil.

Berikut adalah contoh tuntutan yang tidak dapat dilakukan sama sekali. Cuba anda teliti gambar ini.

cover besar tu 300,000

Jika di lihat pada pampasan kematian (akibat kemalangan ) sehingga RM300,000. Ramai yang berpendapat adanya plan seperti ini jika berlaku kematian waris akan dapat RM300,000.

Jawapannya YA akan dapat jika kematian disebabkan dengan kemalangan. Tetapi jika selain daripada itu sebarang pampasan tidak akan di perolehi. Sila lihat sijil kematian  di bawah ini.

sijil kematian menyatakan punca kematian akibat penyakit Oleh itu anda kena fahami apakah sebenarnya manfaat yang anda ambil. Jangan terpengaruh semata-mata dengan bayaran yang murah dengan perlindungan yang besar.

Saya berharap perkongsian ini dapat membuka mata anda. Terima kasih.

Untuk keterangan berkenaan plan yang ditawarkan oleh Great Eastern Takaful, Anda boleh menghubungi saya di

buatkan saya quotation

Rosazaman Sarifdin
Agency Manager
Great Eastern Takaful Sdn Bhd
019-2699436
 
This entry was posted in info, Malang tak berbau and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Fahami apakah Plan Insuran atau Takaful yang anda ambil

  1. fateha says:

    tumpang tanya en Rosazaman tentang insuran ni…saya memiliki 3 insurans..satu insuran accident etiqa, satu insuran hayat n perubatan prudential, satu lagi juga insuran hayat great eastern. soalan saya jika berkalu apa2 pada saya contohnya accident boleh atau tidak ketiga2nya bayar atau hanya satu je yang bayar.

  2. fateha says:

    1) maksudnya kalu saya terkena penyakit (yang dicover oleh insurans) saya perlu hantar pada satu syarikat sahaja atau boleh pada kedua dua syarikat dan salah satu syarikat tersebut akan membayarnya mengikut yang tertinggi. atau ada kemungkinan atau tidak syarikat yang saya bayar rendah insurannya tiap bulan yang akan cover perubatan saya.
    2) manfaat hospital adakah kedua2 syarikat boleh bayar atau hanya satu syarikat sahaja.
    3) contoh bil wad sehari hanya 100. saya tuntut dengan prudential rm 200 sehari n dengan great eastern rm 100 sehari. saya boleh dibayar rm 300 sehari atau hanya rm 100 sahaja.
    4) bila kah great eastern akan menghantar penyata tahunan kepada pemegang polisi.( nak bayar income tax). skarang ada kemudahan semak melalui internet atau tidak. dulu2 takde lagi.

    • Razman says:

      berkenaan dgn bil.hanya satu sykt sahaja boleh d tuntut jika tak cukup naru.boleh.guna yg lain. ni jika ada mdcl card dari compny lain la
      elaun hospital boleh claim kat 22 sykt
      boleh mintak dgn agen penyata or print sndri. client.boleh daftar umtuk.ases akaun anda.

  3. selina says:

    bgus..nak copy share dlm blog boleh?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s