Adakah suami anda benar-benar sayang anda?

Assalamualaikum semua..

Pastinya jika tajuk ini ditanya kepada para suami jawapannya sudah tentu sayang 100%. Tapi adakah kenyataan itu benar? hanya mereka yang ketahui sendiri.

rahsia kasih sayang suamiSetiap isteri mempunyai hak untuk hidup bahagia dan hak isteri perlu dilaksanakan si suami namun, sekiranya si suami sengaja gagal melaksanakannya bermakna dia tidak ikhlas menyintai diri si isteri.

Bila berbicara tentang hak isteri disini secara total scopnya terlalu besar. Cuma apa yang saya ingin kongsikan di sini hak isteri jika ketiadaan kita nanti.

Dalam Al Quran ada menegaskan..

SURAH AL-BAQARAH, Ayat 240 Terjemahan : “Dan orang-orang yang (hampir) mati di antara kamu serta meninggalkan isteri-isteri mereka, iaitu di beri nafkah (saguhati) – makan, pakaian dan tempat tinggal hingga setahun lamanya, dan tidak di suruh pindah dari tempat tinggalnya. Kemudian jika mereka keluar (dari tempat tinggalnya dengan dengan kehendaknya sendiri) maka tidaklah kamu bersalah (wahai wali waris si mati) mengenai apa yang mereka (isteri-isteri itu) lakukan pada diri mereka dari perkara yang patut yang tidak di larang syarak itu dan ingatlah, Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana”

Malah di dalam hadith juga ada berpesan.

HADITH RIWAYAT AL-BUKHARI : ”Tinggalkan anak dan isteri kamu dengan kesenangan adalah lebih baik daripada tinggalkan mereka dalam keadaan meminta-minta”

Bagus sekiranya sang suami dah meninggalkan bekalan setahun untuk si isteri n anak-anak seperti yang telah di sarankan dalam Al Quran malangnya lebih ramai yang gagal untuk menyediakan bekalan tersebut..

Oleh itu si suami yang benar-benar sayangkan keluarga anda pastikan sekurang-kurangnya anda mengambil takaful untuk diri anda. Ini kerana sedikit sebanyak dapat meringinkan beban keluarga anda jika terjadinya sesuatu musibah.

Dengan itu boleh saya simpulkan, jika si suami dengan sengaja tidak menyediakan atau bersedia terhadap dana untuk anak-anak dan isteri-isterinya sekurang-kurangnya untuk setahun, beliau belum benar-benar sayang kepada keluarganya.

Jadi si isteri pastikan suami anda mempunyai sekurang-kurangnya 1 plan takaful untuk dirinya.

Rosazaman Sarifdin 019-2699436

Fulltime Agent

buatkan saya quotation

This entry was posted in berita, info and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s