Beza medical card stand alone (burn) dengan medical card beserta simpanan (investment link)

Assalamualaikum..

Hari ni saya nak kongsikan sedikit ilmu untuk anda semua, Kalau rasa perkara ini sebagai ilmulah. Kalau tak sekadar baca sekali lalu sahaja.

Ada orang bertanya kepada saya apakah perbezaan diantara perkara berikut,

medical card stand alone tanpa simpanan (burn) dengan medical card beserta simpanan (investment link).

Jawapan saya:

Apa beza rumah sewa dengan rumah yang u beli sendiri..?

Rumah sewa selagi u nak tinggal kat situ u kena bayar kan, Bermaksud selagi kita nak dapatkan perkhidmatan tersebut kita kena terus membayar. Risiko yang terpaksa di tanggung mungkin setiap 5 tahun harga sewa akan naik. Selagi nak tinggal di situ nak atau taknak kena bayarla kalau tu termaktub dalam perjanjian sewa rumah.

Rumah beli sendiri mungkin bayarannya agak mahal berbanding rumah sewa. tetapi puas hati sebab itu rumah anda. Harga bayaran tetap sama sepanjang perjanjian sewa beli anda, dan yang paling menarik rumah tersebut anda boleh jual dan ada keuntungan daripada jualan tersebut. syaratnya nak jual masa ada valuela.

Tukar kepada insuran atau takaful

Medical card Stand alone memang agak murah daripada medical beserta simpanan, tetapi setiap 5 tahun harganya berbeza2 mengikut usia anda. semakin lama semakin mahal yang perlu anda bayar. Yang peritnya tiada sebarang nilai tunai walaupun anda telah mengambil plan ini selama 10 tahun dan tiada jaminan kontrak disambung.

Medical card beserta simpanan agak mahal tetapi harganya akan sama sepanjang tahun. Yang menariknya ada nilai tunai jika anda lama bersama plan ini dan jaminan kontrak disambung.

Untuk keterangan lanjut tentang medical card Great Eastern Takaful

sila hubungi saya

Rosazaman Sarifdin
Agency Manager
Great Eastern Takaful
019-2699436
 

buatkan saya quotation

This entry was posted in info, pentingnya Takaful and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s