petengkaran yang tak berkesudahan.. Pentingnya medical card..

Assalamualaikum..

Kisah untuk hari ini… Harap dapat dijadikan pedoman.. sebelum itu boleh saya tanya.. Siapakah yang perlukan medical card (kad perubatan) ini?

A. Ketua keluarga        B. Wife        C. Anak

Apakah jawapan anda? Sesetengah ibubapa melebihkan kepada anak-anak mereka. Ada pula yang fokus pada ketua keluarga dan tak kurang juga hanya ambil untuk isteri sahaja. Apa pun jawapan anda tidak salah sama sekali. Cuba kita renungkan kisah ini..

Azmi (bukan nama sebenar), seorang pemuda yang agak tampan sekali pandang ada macam Aron Aziz. Oleh sebab itu tak heranlah jika setiap gerak geri dia di cemburui isterinya, Sarah (bukan nama sebenar). Mana taknya Azmi pernah terkantoi sebelum ini…

Satu malam, Masa mereka dalam perjalanan untuk keluar dinner, hanfon Azmi tak henti2 berbungi dibalas dengan Sms yang bertalu2. Azmi takanak angkat. Ini menimbulkan syak wasangka Sarah sehingga berlaku pertelingkahan kecil didalam kereta mereka.. Sarah cuba merampas hanfon Azmi nak dijadikan cerita Azmi hilang kawalan dan mereka terbabas dan terlanggar divider. Akibat kemalangan itu Azmi tidak sedar akibat hentakan ke stereng. Manakala Sarah pening ayam sebab kepala dia terhentak ke cermin.

Sepantas kilat jer kejadian ini berlaku, Ambulan datang sebab di wallet Azmi ada medical card dia di bawa ke Hospital Pantai, sekali ngn bininya Sarah.

Pendekkan cerita, Sekali lagi mereka bertengkar sebab Sarah takder medical card sapa nak bayar bill tu… Adoo yay…

Pengajaran:

  1. Jangan gado gado dalam kereta (nak gado berhenti kereta dulu)
  2. Jangan tak pakai set bell
  3. Jangan nak main belakang
  4. jangan pentingkan diri (ambik medical untuk isteri gak)

Renungkan…

This entry was posted in info, Malang tak berbau, pentingnya Takaful and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s