Ada duit semua boleh jadi..

Assalamualaikum anda semua…..

Satu Perkongsian kisah benar yang baru terjadi pada minggu lepas…

Mungkin kita boleh jadikan sebagai ikthbar..  Tajuk kali ini agak keras, tapi saya rasa tu yang pantas (cocok @ sesuai) Senangla jika ada duit, kalau tiada duit mcm mana? Kisah ini berlaku pada kanalan rapat saya (sangat rapat), rakan sepermainan a.k.a satu kampung.

Rakan saya ni berkhidmat di kementerian luar negeri (kedutaan A*****a) Pada bulan (mei 2012) lepas terpaksa balik kecemasan kerana berlaku sesuatu perkara yang tidak di ingini pada mak kesayangan beliau.

Pendekkan cerita mata mak dia bengkak tercucuk lidi penyapu. Sebelah jer kena tapi memberi kesan pada yang sebelah lagi.. Bukan sahaja membengkak penglihatan pun semakin kabur. Atas nasihat doktor nak kena tukar mata.

Masalahnya bukan bukan habis disitu sahaja, mak dia dah jadi macam bola.. dari hospital pahang tendang ke hospital selangor 1, dari sana tendang hospital ke selangor 2,  lepas tu tendang balik ker hospital selangor 1, akhir sekali tendang gak ke hospital pahang.. Apala nasib.

Tu satu masalah lah.. masalah kedua nak tukar mata.. Alhamdulillah dapat mata baru.. Tapi orang oversea yang dermala (mungkin sebab kat malaysia ni masih kurang kesedaran untuk menderma organ). Oleh sebab kat oversea kos bawa ke Malaysia terpaksa di tanggung sendirila. So yang tu takder hal member saya setelkan sebab kos bawa ke Malaysia dalam RM1,800.

Sebab mata dah dapat doktor suruhlah waris tandatangan  kebenaran untuk lakukan pembedahan, pembedahan akan dilakukan pada 24/5/2012.

Tup tup pembedahan terpaksa dibatalkan sebab katanya terpaksa bagi pada yang kritikal dulu… Sekali ok la sampai 4 kali postpond kalau saya pun angin satu badan. Kesabaran sudah sampai kemuncaknya.. So dia jumpa doktor minta untuk di segerakan, sebab suspect ada etika yang tak baik telah berlaku. Setelah mempekenalkan diri dia dari bahagian mana dan nak bawa perkara ni keatas barulah menggelabah doktor nak buat operation. Member saya tak puas hatila sebab terpaksa burn tiket dia, semua telah lari daripada perancanagn awal. RM8000 harga tiket untuk satu perjalanan tu.. tak kisah sangat sebab boleh claim sebahagian, dengan syarat dapat laporan doktor.

Bertambahlah sakit hati doktor taknak bagi laporan pembedahan takut member saya ni akan bawa perkara ni keatas. kalau tak silap kesannya jika perkara ni di bawa keatas 5 tahun tiada kenaikan pangkat dan gaji dan nama baik hospital akan terjejas. Menurut jururawat kat situ doktor memang taknak bagi. Sebab takut kes ini di bawa ke atas.  Ini kerana di surat yang di tandatangani ada menyatakan pihak hospital dan doktor tingkat 4 boleh didakwa  jika tidak melakukan pembedahan dalam masa 24jam tanpa alasan yang munasabah.

Selidik punya selidik mata yang pertama tu kn potong Q dengan orang cina daa… Agak2la kan mcm mana boleh potong Q ek? Rasanya berani kerana benar takut kerana salah..

Bagusnya member saya, dia kata ni nasib baik dia kerja gomen apa akan jadi pada orang lain yang tak tahu… kena pijakla gayanya… Memang dia dah tanya org atas perkara ini akan di bawa keatas.. Bagi pengajaran sikit.. TQ Bro..

Apa pengajaran yang anda dapat?

Kongsikan pendapat anda bersama saya.. Tinggalkan komen anda di bawah..

Rosazaman Sarifdin
Agency Manager
Great Eastern Takaful
019-2699436
 

buatkan saya quotation

This entry was posted in berita, info, Malang tak berbau, pentingnya Takaful and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s