Medical card Great Eastern…(plan perubatan)

Assalamualaikum semua..

Contoh satu email yang diterima pagi ini...
salam

sayer cadng nak ambil medical card sahaja...
boleh x encik explain sedikit utk medical card...
saya umr 26,kerja swasta,
saye bajet sedikit sahaja coz sayer dah ader pa.
gaji saye kecil sahaja hnya rm1300...
jadi tolng tgok layak x saye mohon

tq,
redzuan

Jawapan saya..

saya cuba membantu..
1st tahniah kerana encik memiliki kesedaran terhadap pentingnya
kad perubatan.
Salam encik disini ada 2 pilihan yang boleh saya tawarkan. 
setiap tawaran ada kelebihan masing masing

1- Medical card single. Harga RM521 setahun
  Manfaat
     - Bilik rawatan yang berharga RM150 sehari (3 katil)
     - Had tahunan RM90,000 setahun
     - Had seumur hidup RM360,000 
     - RM3,000 untuk pesakit luar (akibat kemalangan)
     - Co insuran minimum 10% dan max RM500

 Kelebihan
     - Murah
     - Had tahunan tinggi
     - Bilik lbih selesa
     - Had tahunan tinggi
 Kelemahan
     - Bayaran hanya secara tahunan.
     - setiap 5 tahun harga akan naik (
       1-5, 6-10, 11-15, 16-20 dan seterusnya)
     - Tiada simpanan
     - Had Keseluruhan rendah

2- Medical card beserta simpanan  Harga RM100/ month
  Manfaat
      - Bilik rawatan yang berharga RM100 sehari (4 katil)
      - Had tahunan RM60,000 setahun
      - Had seumur hidup RM480,000 
      - RM2,000 untuk pesakit luar (akibat kemalangan)
      - Co insuran minimum 10% dan max RM500
      - Elaun hospital kerajaan RM50 sehari
      - Manfaat PA percuma RM10,000
      - Car Assiatance percuma (perkhidmatan towing percma)
      - Peningkatan terhadap had tahunan 
        setiap 3 tahun sebanyak 10% = RM6,000 
        (jika   tak guna medical card)

Kelebihan 
      - Beserta simpanan
      - Had keselurhan tinggi RM480,000
      - Harga sama RM100/bulan sehingga berusia 99 tahun
      - Ada peningkatan terhadap had tahunan setiap 3 tahun
      - Ada khdmat car assistant
      - Ada pampasan Khairat kematian RM2,000
      - Ada pampasan kematian RM20,000
      - Ada pampasan  tambahan jika kematian kemalangan RM10,000
      - Ada manfaat simpanan percuma jika lumpuh/penyakit kritikal 
        jadi free sehingga umur 99 tahun 
      - Ada simpanan RM25,000 (anggaran peaburan dalam 20 tahun)
      - Bayaran boleh di buat secara bulanan, suku tahun, 
        setengah tahun atau tahunan.

 Kelemahan
      - Had tahunan kecil RM60,000.(Bilik RM100, 4 katil)
      - Bayaran lebih mahal sedikit

encik layak untuk mendapatkan manfaat ini.. kerana orang yang 
bijak akan membelanjakan 10% daripada pendapatannya untuk
persediaan perubatan.
Untuk keterangan lanjut anda bolehlah menghubungi saya
Rosazaman Sarifdin
O19-2699436

buatkan saya quotation

This entry was posted in info, pentingnya Takaful and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Medical card Great Eastern…(plan perubatan)

  1. sany SG BUMI says:

    bagus ler post ni…izinkan aku pinjam ayat bro tu ek.

  2. penerangan yg cukup berinfo…terima kasih…

  3. ashraff says:

    Assalamualaikum…sy nk bertnye,sy dengar medical card dri great eastern nie 3rd paty btol ke ? emm lg 1 sy nk tnye kalu klien msuk spital swasta lepas tu duduk dlam blik yg lbh dri hrge yg di cover G.E ,adakah klien tu akan kena penalty sbb melanggar polisi ? dan brape penalty yg klien akan kene byr ek ?

    • Razman says:

      wsalam, saya cuba menjawab.
      soalan pertama
      sebelum tu boleh saya tahu dari mana encik dapat matlumat yang great eastern punya medical card 3rd paty? jawapannya tidak. oleh sebab itu urusan claim akan lebih mudah.

      soalan kedua
      pertanyaan ni saya ada pos di artikal ni sila rujuk
      sila klik

  4. ocak says:

    salam. saya nak tanya kalau dah ada life insurans dari great eastern dah lama. masuk tahun 1998. then baru sekarang nak ambil medic card boleh ke…

  5. Abdul Rahim bin Abdul Rahman says:

    Salam, saya bercadang nak ambil medical card, umur 60thn+, pesara kerajaan, ada skim yang sesuai? TQ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s