Kenapa pentingnya perlindungan takaful buat anda

 Secara ringkas, dalam ilmu perancangan kewangan, kita tidak digalakkan menyimpan telur di dalam satu bekas, kerana kalau terjatuh, semuanya akan pecah (hilang). Jadi, terdapat 3 cara yang berbeza untuk menyimpan iaitu:

1) Bank: Ini sebenarnya dipanggil “parking” duit sebab biasanya simpan di bank tak membolehkan kita menyimpan, yerlah, asyik nak keluarkan je betul tak?

2) ASB/Unit Trust: Bagus, ini untuk “medium term” dan “long term”; maksudnya kita menyimpan untuk bayaran muka membeli rumah, bercuti atau mungkin untuk persiapan perkahwinan.

3) Great Eastern Takaful: Menyimpan dengan Takaful sebenarnya adalah secara “long term” kerana tarikh matang selepas 15 tahun dan ke atas, justeru simpanan kita selamat kerana simpanan tidak boleh dikeluarkan sebelum tarikh matang. Kebaikan menyimpan di Great Eastern Takaful ialah kerana anda akan dilindungi dengan pakej perlindungan dari takaful yang ditawarkan; sebagai contoh, sekiranya anda ditimpa kemalangan sehingga berlaku kecatatan kekal (TPD) atau sekiranya berlaku penyakit kronik seperti Jantung, Kanser, Stroke dan lain-lain (36 jenis Penyakit kronik) anda akan dilindungi dengan medical card yg bernilai dari RM720K – RM1.6 Juta!.

Melalui medical card ini, anda tidak perlu lagi mengeluarkan simpanan anda di Bank atau di Unit Trust/ASB.

Tahukah anda bahawa kos rawatan di hospital pakar boleh mencecah puluhan malahan ratusan ribu ringgit!!

Dan sekiranya berlalu TPD (Kecatatan Kekal) atau CI (36 jenis penyakit kronik) simpanan anda (Takaful Plan) secara automatiknya akan ditanggung oleh Great Eastern Takaful sehingga anda berumur 99 tahun. Dan dengan ini, simpanan anda akan berterusan dan tidak terusik, begitu juga simpanan-simpanan anda di ASB/Unit Trust dapat disimpan dan tidak perlu dikeluarkan untuk menampung kos perubatan anda.

Sebaliknya jika anda tidak mempunyai pakej simpanan takaful ini, anda mungkin terpaksa mengeluarkan semua simpanan yang telah lama anda simpan dan sekiranya tidak mencukupi, anda terpaksa meminta belas ihsan orang lain. Adakah anda ingin mengharapkan ihsan orang?

Rosazaman Sarifdin
Agency Manager
Great Eastern Takaful
019-2699436
buatkan saya quotation
This entry was posted in info and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s