7 Steep effective closing

Assalamualikum..

1.Rapport -Suai kenal

Asas penting semula memulakan berbicara. Kita sering kali kita terlupa perkara asas ini. Seharusnya kita perlu mengenali terlebih dahulu prospek yang anda bawa. Contohnya Nama, mungkin anda pernah terlupa sehinggakan di akhir closing anda baru anda bertanyakan nama, Rapatkan diri anda dengan menggunakan nama jika melakukan perbicaraan. Cuba elakkan menggunakan perkataan seperti AKU, kan lebih manis jika menggunakan SAYA.

2. Need Analisyiss- Takaful/Insuran

Jangan terlalu taksub dan gelojoh untuk menceritakan plan yang hebat yang anda bawa ini. Seharusnya anda perlu analisis prospek anda apakah pengalamannya sebelum ini, minatnya dan sebagainya. Disini anda boleh dapatkan HOT BUTTON untuk anda gunakan. Contohnya pandangan atau pengalamannya sebelum ini.Tapi ingat bukan di ceritakan pada masa ini. anda kumpulkan maklumat sahaja pada waktu ini.

3.Summeries needed.

Kebijakan anda bermula disini, segala maklumat yang anda dapat tadi anda simpulkan untuk dijadikan senjata yang bakal anda guna semasa closing nanti..ingat anda perlu bijak memulangkan balik ayat-ayat yang prospek anda keluarkan tadi.dengan ini prospek anda tidak akan dapat menberikan sebarang alasan.

4.Promote Plan yang anda bawa.

Barulah anda boleh memulakan closing anda. Bermula dengan memperkenalkan potensi, apa kelebihan n kebaikannya dari pelbagai aspek. lastly baru cerita plan yang sesuai.

5.Solution QnA

Sepatutnya di sini sudah tiada masalah, senang cerita prospek dah tak boleh bagi alasan, semua anda dapat patahkan..Harus di ingat pastikan dada anda berisi.. Yakin pada diri anda.

6.Pour Cemment

Masa ni closing yang last, anda perlu buat prospek anda akan menyesal jika tidak memilih untuk bermula hari ini. Untuk anda pula anda perlu terapkan kalau prospek anda tak bermula hari ini pasti dia takkan ambil.Dia bagi alasan nak ambil minggu depan ker, bulan depan ker sebenarnya hanya alasan untuk sedapkan hari anda. kalau anda terima alasannya anda yang rugi.

7.Referal

ni langkah bijak yang biasa orang berjaya buat. Dapat prospek daripada prospek anda itu,dia ambil off coursela kena keluarkan tak masuk lagila kena keluarkan..

SELAMAT MENCUBA DAN BERJAYA

Rosazaman Sarifdin
Agency Manager
Great Eastern Takaful
019-2699436
This entry was posted in info and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s