Hadiah dari suami tercinta untuk isteri dan anak-anak kesayangan.

Assalamualaikum…

Apa khabar anda semua khususnya si suami2 di luar sana. Hari ni saya nak kongsikan satu kisah benar yang boleh dijadikan contoh dan teladan untuk kita semua.. (untuk tidak menyinggung perasaan sesiapa, segala watak telah di tukar namanya)

Ramli, Seorang agent Takaful yang sangat-sangat mencintai pekerjaannya. Matlamat hidupnya sangat murni iaitu ingin memastikan setia orang bumiputra di Malaysia memiliki sekurang kurangnya satu certificated takaful.

Beliau cukup berbangga dengan insan yang ada kesedaran tentang pentingnya takaful ini. Bagi beliau masih ramai lagi rakyat di Malaysia ini kurang pendedahan dan kesedaran terhadap pentingnya takaful. Tugasnya bukan mudah kerana tugas ini kebiasaanya menerima bantahan…

Di pendekkan cerita

Satu hari beliau telah berjumpa dengan satu keluarga yang agak selesa dengan apa yang mereka miliki. Dr Shahrull Azim, Seorang doktor pakar Saraf. Bekerja di hospital swasta ternama dan anggaran pendapatan bersih beliau setiap bulan diantara RM 20K – RM30K.

Setelah menerangkan apa yang sepatutnya kepada keluarga tersebut isterinya Puan Faridah mencelah,

Takperla bang kita ada duit, takyah ambik pun takper. Lagipun abangkan kerja kat hospital. Semua cover, Apa yang kita ada ni pun dah cukup sangat. Masuk takaful ni kalau tak claim rugi jer.

Dr Shahrull Azim tak berkata apa, tetapi Ramli paham sangat apa yang berada di fikiran doktor tersebut. Setelah selesai tugas Ramli dia pun bergegas kerana ada temujanji yang lain.

Keesokkan harinya Ramli dapat panggilan Daripada Dr Shahrull Azim
menyuruh beliau ke ofisnya. Memang betul apa yang Ramli sangkakan Dr Shahrull Azim mengambil plan yang di cadangkan oleh beliau. Agar tidak mengecilkan hati isterinya Dr Shahrull Azim terpaksa mengambil takaful tanpa pengetahuan isterinya. Mungkin itu lebih baik baginya.

Ternyata apa yang diterangkan oleh Ramli memberikan kesan kepada hati Dr Shahrull Azim. Pastinya Dr tahu apa yang lebih baik untuk keluarganya.

Malang tak berbau.. disangkakan panas berpanjangan rupanya hujan di tengah hari.

Dr Shahrull Azim terlibat dengan kemalangan maut di MRR2 berhampiran Hotel Flaminggo. Kereta BMW x3 yang dinaikinya dirempuh lori pasir. Dr meninggal di tempat kejadian.

Kehidupan Puan Faridah dan 4 orang anaknya mula berubah sedikit demi sedikit. Nasib baik rumah Banglownya di Kemensah Melawati yang di beli oleh Arwah Dr memiliki MRTA. Kalau tak pasti akan tergadai.

Puan Faridah cuba mempertahan apa yang termampu. Termasuklah kereta Toyota vellfire dan kereta  kesayangan Arwah BMW 6 siries. Sedikit demi sedikit asetnya terpaksa dilepaskan..

Puan Faridah menjadi malu dengan jiran2 sekeliling. Tak sampai setengah tahun pemergian suaminya kehidupan keluarganya telah berubah 360%.

Berita kematian Dr baru di ketahui  oleh Ramli. Itupun setelah dia ke Hospital Pakar tersebut melawat clientnya yang warded. Kebetulan di hospital yang sama Ramli berhajat ingin berjumpa dengan Dr Shahrull Azim. Alangkah terkejutnya beliau bila mendapat tahu yang Dr Shahrull Azim telah meninggal dunia akibat kemalangan.

Tugas Ramli baru bermula.. Ramli Terus ke rumah Puan Faridah uutuk membuat kunjungan serta meminta dokumen yang diperlukan untuk membuat tuntutan.

Malu  Puan Faridah bila melihat Ramli, Dia baru sedar dan paham apa yang dimaksudkan oleh Ramli sebelum ini. Tetapi baginya sudah terlambat. Ramli membawa perkhabaran gembira, Meminta segala dokumen yang diperlukan untuk beliau membuat tuntutan. Arwah Dr Ada meninggalkan asset untuk isteri dan anak-anaknya sebanyak RM2,500,000.00.

Puan Faridah sebak takyah cakapla… Tak sangka apa yang telah di buat oleh suaminya….

Nota Razman Get: Sangat penting takaful ni dan Penting juga kita memberitahu orang terdekat yang kita memiliki takaful. Ini akan dapat membantu agen menjalankan tugasnya dengan lebih cepat.

Rosazaman Sarifdin
Agency Manager
Great Eastern Takaful
019-2699436
 

buatkan saya quotation

This entry was posted in apa itu takaful, Malang tak berbau, pentingnya Takaful and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Hadiah dari suami tercinta untuk isteri dan anak-anak kesayangan.

  1. aida says:

    Walaupun saya agak kurang arif mengenai hal nie… tapi artikel nih memberi imput baru kepada saya… terima kasih atas penulisan yg bermanfaat nie… teruskan berkarya.. 🙂

  2. amira says:

    Akhir2 nie… ramai pembaca blog semakin meminati isu nie… terima kasih kepada admin blog nie… artikel nih memberi lebih pencerahan tentang bab nie… saya akan sentiasa support awak… terima kasih..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s