TIADA WASIAT: RM42 BILION DIBEKU

TIADA WASIAT: RM42 BILION DIBEKU

Utusan Malaysia, 5 May 2011

TIADA siapa ambil peduli apatah lagi mahu bertanya khabar. Malah, kehadiran Mariam (bukan nama sebenar) dipandang sebagai “bebanan” di kalangan sanak saudaranya hanya disebabkan beliau lahir tidak sesempurna insan lain.

Saat itu, pertalian saudara yang terjalin bagaikan sudah tiada ertinya lagi.

Melihat Mariam terkapar-kapar meraih simpati di tatkala tiang bergantungnya selama ini iaitu ibunya, Zainab, meninggal dunia, menyebabkan orang kampung terpaksa menghantarnya ke rumah sri kenangan.

Namun, tiba-tiba semuanya berubah. Sanak-saudaranya kembali menjenguk, bukan seorang dua tetapi ramai sejurus mengetahui Mariam meninggal dunia. Bukan disebabkan rasa kesal atas sikap kejengkilan mereka terhadap arwah, namun hanya kerana ingin “menuntut hak” apabila mengetahui Mariam meninggalkan harta yang agak banyak.

Tatkala situasi sedemikian patut diiringi dengan bacaan ayat-ayat yasin disusuli pembacaan doa, namun keadaan sebaliknya berlaku apabila perebutan harta tercetus disebabkan tiadanya wasiat.

Itu satu daripada ribuan kes yang berlaku hanya disebabkan tiadanya wasiat.

Apatah lagi, pendedahan sebelum ini mengenai nilai harta pusaka yang dibekukan berikutan kes gagal diselesaikan pewaris kerana ketiadaan wasiat dianggarkan kini mencecah RM42 bilion, satu angka yang sangat besar dan perlu diambil perhatian.

Berdasarkan faktor itu, rasanya tidak salah kalau mengandaikan budaya penulisan wasiat di kalangan rakyat negara ini masih rendah. Melihat kepada senario ini, nampaknya ia berbalik kepada aspek kesedaran di kalangan masyarakat. Justeru, adakah benar kita masih kurang kesedaran akan kepentingan penulisan wasiat?

Mengakui akan perkara tersebut, Ketua Pegawai Pemasaran Amanah Raya Bhd, (ARB) Ahmad Saruji Abdul Aziz berkata, tahap kesedaran penulisan wasiat di kalangan rakyat negara ini masih belum mencapai tahap memuaskan.

Berbanding negara maju di barat, penulisan wasiat sudah menjadi satu kewajipan penting dan bukannya seperkara yang dilihat sebagai faktor mendoakan orang itu cepat mati.

“Kalau dilihat kajian oleh Amanah Raya hanya 668,000 orang menulis wasiat sama ada di Amanah Raya ataupun di kalangan pemain industri dan daripada jumlah tersebut, 490,000 adalah dari Amanah Raya. Ini berdasarkan kajian tahun lepas.

“Masih jauh lagi, kerana matlamat atau sasaran pasaran yang perlu diterokai (penulisan wasiat) adalah seramai tiga juta orang. Jadi, angka tiga juta berbanding 668,000 orang yang tulis wasiat, menunjukkan tahap kesedaran masyarakat masih jauh dan rendah,” katanya kepada Bernama dalam satu temubual baru-baru ini.

Bagaimanapun, kajian tersebut mendapati budaya penulisan wasiat di kalangan golongan muda profesional, menunjukkan satu reaksi memberangsangkan.

“Biasanya trend buat wasiat ini adalah di kalangan orang tua, warga emas.

Tetapi, sekarang sudah ramai golongan muda tampil untuk membuat wasiat,” katanya. — BERNAMA

This entry was posted in Pentingnya Wasiat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s