Kenapa Orang kita Kurang Prihatin ttg Takaful dan Medical Card?

Assalamualaikum.

Boleh sapa2 bagi idea kenapa kebanyakan orang kita sangat fobia dengan insurans? Sebut saja insurans semua pakat mencebik dan lari, padahal kereta pun ada insurans.  Jadi mereka lebih sayangkan aset mereka daripada diri mereka sendiri.Tanpa mereka sedar insurans lah salah satu alternatif apabila menghadapi apa-apa risiko.

Oleh sebab itulah orang kita penuh kat hospital kerajaan, (tinjauan saya semalam ke HSA wad barat tingkat 2 pada 30/03/2011 jam 5:00 petang.) Lagi  sedih bila lihat 80% daripadanya adalah orang melayu dan berusia berusia dalam 35 tahun kebawah. Padahal mereka dapat dan layak menerima rawatan di  Hospital Pakar jika memiliki medical card.  yang cuma berharga serendah RM100 SEBULAN.

Anda juga boleh lihat ramai janda2 yang terpaksa bekerja semula untuk menampung nafkah diri dan anak2. Adakah anda sanggup lihat anak anda keciciran?? Dah banyak sangat cerita dipelbagai majalah dan akhbar yang menceritakan keperitan hidup mereka apabila suami tiada lagi di muka bumi ini. Masihkah tiada kesedaran dikalangan orang melayu kita?

Kita sanggup berhabis sampai beribu2 memenuhi kehendak kita, TETAPI sayangnya kita gagal untuk melakukan sesuatu yang saya anggap sebagai KEPERLUAN hidup..

Mungkin HARI INI RM100 untuk simpanan bulanan adalah sesuatu yang sangat sanGAT  SANGAT besar. Percayalah anda akan rasa terlalu kecil nilainya jika sesuatu yang tidak di ingini mengunjungi anda?

Harap tahun 2011 ini, minda kita akan berubah..

Rosazaman Sarifdin

Takaful GE

019-2699436

This entry was posted in info. Bookmark the permalink.

3 Responses to Kenapa Orang kita Kurang Prihatin ttg Takaful dan Medical Card?

  1. ramli says:

    duit dah banykla tu..tak pun orang kita ni masih banyak yang pelajari ilmu kebal..
    so takkan lot dek semua masaalah…hahhaha

  2. ennarelle says:

    salah satu sebab agen insuran yang tak cerita habis. Cerita yang best2 saja. tak ramai yang faham pasal insuran dan ramai yg tak tau apa yang nk ditanya. Bila timbul masalah, mereka cop insuran menipu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s