Kisah penjual goreng pisang..

Assalamualaikum…

Hari ini saya ingin kongsikan Satu kisah yang mana kita boleh jadikan teladan kepada kita semua. Adakalanya kita memandang sinis pada orang yang berada di sekeliling kita sedihnya kita tidak pula mencerminkan diri kita..

Ini kisah seorang penjual goreng pisang, Abu (bukan nama sebenar). Memulakan perniagaan pada 2013. Perniagaan ini dibuka disebabkan beliau dan isteri diberhentikan kerja kerana majikannya bertukar pusat operasi ke negara jiran bagi mengurangkan kos.

Dengan 3 orang anak yang semakin membesar dan kesusahan mencari perkerjaan baru beliau tiada pilihan. Memang perasaan malu itu menebal pada dirinya. Tapi apa kan daya hidup mesti diteruskan..

5 tahun berlalu begitu cepat. Perniagannya alhamdulillah ok. Pada awal tahun ini Allah telah mengambil Abu buat selamanya. Beliau terlibat dengan kemalangan dan telah meninggal di tempat kejadian..

Yang hidup pasti mati, cuma waktunya bila tidak pasti. Alhamdulillah Abu ada menyertai takaful. Siapa sangka beliau telah meninggalkan hibah hampir RM1juta untuk isteri dan ke3 orang anaknya..

Apa point penting yang saya nak sampaikan kat sini. Kadang kadang yang kerja bagus bagus, nak buat hibah untuk isteri dan anak anak pun berkira… kalu takut nak bagi isteri ko buat untuk anak ko kot..

Fikir fikirkan la ya..

P/s: dari kisah asal

razman

buatkan saya quotation

This entry was posted in berita, Contoh Claim, pentingnya Takaful and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s