Assalamualaikum pembaca semua…
Hidup ini penuh dengan warna . Warna itu penuh dengan rentak-rentak kehidupan . Kehidupan itu pula menentukan masa hadapan . Tetapi adakah masa hadapan itu di beri pilihan ?
Ya….Pilihan adalah datang dari diri kita sendiri . Kita menentukan apa yang terbaik untuk diri kita dan keluarga kita di masa hadapan . ..
Tetapi adakah kedatangan warna-warna kegelapan di dalam hidup itu membawa terus kepada kesuraman ?
Tentu sekali tidak . Cuba kenagkan kembali peribahasa “bagai lilin yang membakar dirinya di waktu gelap” . Lilin itu hanya lampu yang kecil . Tetapi ia mampu membawa seribu juta warna kehidupan kepada orang ramai ….
Begitulah yang perlu kita lakukan. apakah peninggalan kita untuk orang-orang tersayang? Konsep tabarru di dalam takaful insyaAllah dapat meringankan beban orang -orang tersayang kita. Jadi janganlah kita takut dengan warna-warna kegelapan yang kadangkala menyinggah di dalam hidup kita jikalau kita benar-benar sudah bersedia.
Nescaya , warna kegelapan itulah membawa satu permulaan kepada warna – warni kehidupan yang lagi menyenangkan ! Janganlah kita terlalu bersedih . Terlalu mengikut perasaan . Sesungguhnya itu adalah salah satu dugaan dari Tuhan.
Kita hanya merangcang Allah yang menentukannya
Ketahui rahsia Takaful
Rosazaman sarifdin
013-2626876